Wat u moet weten over banden uitlijnen

De uitlijning van de wielen van uw voertuig kan van invloed zijn op de manier waarop het rijdt, evenals de slijtage van uw banden vergroten en ervoor zorgen dat deze in de ene of de andere richting trekken. Het uitlijnen van uw wielen is een relatief eenvoudig proces, waarbij het voertuig op een wieluitlijnmachine moet worden geplaatst. Deze machine maakt gebruik van lasergestuurde metingen om de monteur in staat te stellen de ophangingscomponenten terug te stellen naar de fabrieksspecificaties.

De eerste keer dat u een probleem met de wieluitlijning vermoedt, is wanneer u over de weg rijdt en uw auto het gevoel heeft dat hij afdrijft of naar één kant trekt. Mogelijk merkt u dat het stuur niet in het midden staat als u recht op de weg rijdt. Uw auto rijdt misschien prima, maar als u naar uw banden kijkt, merkt u misschien dat de slijtage aan de ene kant groter is dan aan de andere. Uw banden uitlijnen is dan een logisch gevolg.

Inzicht in uw wieluitlijning
De meeste voertuig- en bandenfabrikanten raden aan om de wieluitlijning van uw auto elke 6 maanden of 10.000 km te laten controleren - wat zich het eerste voordoet. Het is ook aan te raden om een uitlijning te laten uitvoeren als u een stoeprand of kuil raakt, aangezien dit schade aan de ophanging en het stuur kan veroorzaken en ook de wieluitlijning kan weggooien. Een wieluitlijnservice kan bestaan uit een voorwiel of een uitlijning met vier wielen, afhankelijk van uw voertuigtype.

De zogenoemde Caster hoek
Caster is de hoek waarin de voorwielophanging is gepositioneerd ten opzichte van de verticale positie. Het zwenkwiel zit alleen op de voorwielophanging van uw auto. Deze hoek is niet met het oog te zien, maar moet worden gemeten met de juiste uitlijnapparatuur. Bij de meeste voertuigen is deze hoek op een positieve manier ingesteld, wat helpt bij het sturen en de stabiliteit van het voertuig bij hogere snelheden. Caster helpt ook het wiel ‘terug te laten keren naar het midden’ na het stuur te hebben gedraaid. Deze hoek heeft doorgaans geen invloed op de bandenslijtage.

Na het banden uitlijnen
Nadat een wieluitlijning is uitgevoerd, wordt het voertuig getest om er zeker van te zijn dat het recht rijdt. Het is mogelijk dat uw auto ook de stuurhoeksensor moet resetten naar het midden om een correcte werking van het stabiliteitscontrolesysteem mogelijk te maken. Door periodiek wieluitlijningen uit te laten voeten, verlengt u de levensduur van uw band, blijft uw voertuig stabiel en spoort u kleine problemen zoals met de stuurinrichting, ophanging en wielen op, voordat het dure reparaties worden!


Delen